SAUGUS MAISTAS ANT ŠVENTŲ VELYKŲ STALO

Lietuviai Šv. Velykų stalo neįsivaizduoja be tradicinių margučių ir įvairių patiekalų, todėl primename, kad ruošiant šventinį stalą svarbu kruopščiai laikytis asmens higienos ir maisto saugos reikalavimų.

Daugumą žarnyno infekcinių ligų sukelia mikroorganizmai, kurie į žmogaus organizmą patenka su maistu. Viena iš dažniausiai pasitaikančių maistinės kilmės infekcijų Lietuvoje yra salmoneliozė, kurią sukelia  Salmonella bakterijos, dar vadinamos salmonelėmis.

Salmoneliozės simptomai

Ši liga pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Dažniausiai minėti ligos simptomai prasideda po 12–72 val. nuo užsikrėtimo. Ligos inkubacinis periodas priklauso nuo salmonelių kiekio, esančio maisto produkte. Liga paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują ir tokiu atveju infekcija gali komplikuotis bet kurio organo pažeidimu. „Šios bakterijos dažniausiai į žmogaus organizmą patenka vartojant nesaugius (bakterijomis užterštus bei tinkamai neapdorotus) gyvūninės kilmės maisto produktus – kiaušinius, vištieną, pieną“, – primena epidemiologė.

Ką svarbu žinoti perkant ir vartojant kiaušinius?

  • Kiaušinius pirkite tik iš oficialių prekybos vietų ar ūkininkų. Atkreipkite dėmesį į kiaušinių galiojimo datą – kiaušiniai tinka vartoti 28 dienas po jų padėjimo.
  • Pirkdami kiaušinius atkreipkite dėmesį, ar kiaušiniai švarūs, ar lukštai neįskilę, be deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo.
  • Nupirktus kiaušinius laikykite šaldytuve taip, kad jie nesiliestų su kitais maisto produktais.
  • Kiaušinius švariai nuplaukite prieš maisto ruošimą (nusipirktų kiaušinių geriau iš anksto neplauti, taip išsaugoma natūrali kiaušinio lukšto plėvelė, apsauganti kiaušinį nuo mikroorganizmų patekimo).
  • Gerai išvirkite ar iškepkite kiaušinius (trynys turi būti kietas).
  • Kruopščiai nuplaukite visus indus ir įrankius, taip pat rankas po kontakto su žaliais kiaušiniais.
  • Termiškai apdorotus kiaušinius laikykite šaldytuve.

 

Per maistą plintančios užkrečiamosios ligos pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu.

ULAC medikai rekomenduoja tinkamai tvarkyti maistą ir nepamiršti asmens higienos: 

Laikytis švaros

  • Maistą ruošti tik švariomis rankomis. Jas būtina nusiplauti su muilu pasinaudojus tualetu, prieš valgį, maisto tvarkymą.
  • Ruošiant maistą neliesti plaukų, vengti kosėti, čiaudėti, pūsti nosį.
  • Vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu.
  • Pagaminus maistą, kruopščiai nuvalyti visus virtuvės paviršius, išplauti įrankius ir indus.
  • Kempinėles, šluostes nuolat nukenksminti virinant ar pamerkiant į buityje naudojamus dezinfekuojančius tirpalus.
  • Neruošti maisto kitiems, jei turite žarnyno funkcijos sutrikimų.

Atskirti žaliavą nuo vartojimui paruošto maisto

  • Termiškai neapdorotą ir vartojimui paruoštą maistą pjaustyti ant atskirų lentelių.
  • Kaskart kruopščiai plauti rankas palietus bet kokį gyvūninį termiškai neapdorotą maistą.
  • Atskirti šaldytuve laikomą maistą.

Gerai išvirti ar iškepti gyvūninį maistą (mėsą, kiaušinius, žuvį ir kt.)

  • Ligas sukeliančios bakterijos žūva jas veikiant aukštesnei nei 70°C temperatūrai.
  • Iš gerai termiškai paruoštos mėsos besiskiriantis skystis yra skaidrus, bet ne rausvas.
  • Kiaušinius geriau valgyti kietai virtus ar keptus.

Tinkamai laikyti maistą

  • Nepalikti paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas, nes per tą laiką galimai maiste esančios patogeninės bakterijos gali pasidauginti.
  • Nelaikyti maisto ilgai, net šaldytuve, ilgiau laikytą, prieš vartojimą pakaitinti.
  • Užšaldytą maistą atitirpinti šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.

 Rinktis  šviežią maistą

  • Nevartoti maisto, kurio galiojimo terminas pasibaigęs.

 

Pakeisti teksto dydį