Pamokėlė “Infekcinės ligos ir asmens higiena”

Pamokėlė „Infekcinės ligos ir asmens higiena“

Balandžio 12 ir 19 dienomis Vainuto gimnazijoje vyko pamokėlės „Infekcinės ligos ir asmens higiena. Jose dalyvavo 5, 6 klasių mokiniai. Pamokėlių metu prisiminėme, kad infekcinės ligos yra užkrečiamos ligos, kuriomis susergama jų sukėlėjams (bakterijoms, virusams, grybeliams, pirmuonims) patekus į organizmą ir jame toliau dauginantis. Sukėlėjai gali daugintis įsiskverbimo vietoje (lokali infekcija), o kai kurie kraujotakos ir limfinės sistemų takais išplisti po visą organizmą (sepsis, kitaip kraujo užkrėtimas). Užkrečiama liga reiškia, kad ji gali būti vieno žmogaus perduodama kitam. Skiriami 4 perdavimo būdai: kontaktinis, oro lašelinis, per kraują ir per virškinamąjį traktą.

Dėl netinkamos rankų higienos ir prastų rankų plovimo įgūdžių padidėja rizika susirgti ne tik šigelioze, hepatitu A, virusinėmis žarnyno infekcijomis (rotavirusine bei norovirusine infekcija), bet ir gripu, kitomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, COVID-19.

Mokiniams pateikta keletas svarbių faktų apie rankų higieną. Jeigu važiavote viešuoju transportu, grįžote iš mokyklos namo, išėjote iš tualeto, ruošiatės gaminti maistą, lankėtės ligoninėje? Neturėtų kilti klausimų, ar reikia plauti rankas. Rankas plauti būtina!!! Per nešvarias rankas plinta net apie 80 proc. infekcinių ligų. Minimalus rankų plovimo laikas – 20 sekundžių. Svarbu kruopščiai nuplauti nykščius ir dominuojančią ranką. Rankas geriausiai plauti vėsiu vandeniu, nes karštas vanduo gali pažeisi rankų odą. Nepamiršti, kad rankų dezinfektantai nužudo daugumą bakterijų.  Atkreipti dėmesį į tinkamą rankų nusausinimą. Nepamiršti, kad nešvarios rankos – ligų šaltinis. Visi kartu prisiminėme teisingus rankų plovimo judesius.

Parengė Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Albina Undžienė

 

Skip to content