Birželio 7 d. – Pasaulinė maisto saugos diena

Šiandien, birželio 7-ąją, minima Pasaulinė maisto saugos dieną. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) akcentuoja, kad ligos, plintančios per maistą, kasmet paveikia vieną iš dešimties žmonių pasaulyje. Ši diena skirta atkreipti dėmesį į maisto saugos svarbą ir informuoti visuomenę apie tai, kaip užtikrinti, kad vartojamas maistas būtų saugus.

Nors pagrindinė atsakomybė tenka maisto gamintojams ir tiekėjams, vartotojai taip pat turi aktyviai prisidėti prie maisto saugos užtikrinimo. Patarimai kaip galite išvengti rizikos:

Laikykitės higienos. Mikroorganizmai, kurie gali išprovokuoti ligas, gali būti aptinkami kasdienių paviršių. Norint užkirsti jiems kelią patekti į maistą, itin svarbu reguliariai plauti rankas ir kruopščiai prižiūrėti virtuvės įrankius. Rankas reikėtų plauti prieš pradedant gaminį, po kontakto su žalia mėsa ar kiaušiniais, po tualeto naudojimo ir prieš valgant. Be to, nepamirškite dažnai valyti virtuvės paviršių ir įrankių.

Laikykite paruoštą maistą kitur nuo žaliavų. Žaliuose gyvūniniuose produktuose gali būti kenksmingų mikroorganizmų, kurie gali užteršti paruoštą maistą. Svarbu laikytis taisyklės: laikykite žalią mėsą, žuvį ir kiaušinius atskirai nuo kitų produktų. Naudojant skirtingas pjaustymo lenteles ir peilius arba juos kruopščiai nuplaunant po sąlyčio su žaliavomis, sumažinsite kryžminės taršos riziką. Tai paprasta, bet svarbi priemonė užtikrinti maisto saugumą.

Prieš vartojimą būtinai termiškai apdorokite. Dauguma ligas sukeliančių mikroorganizmų žūva, kai maistas yra pakaitintas iki temperatūros, viršijančios 70 °C. Todėl yra esminė svarba tinkamai paruošti maistą – virti, kepti ar troškinti, ypač gyvūninės kilmės produktus. Naudokite maisto termometrą, kad užtikrintumėte, jog maistas pasiekė reikiamą saugią temperatūrą. Tai svarbi priemonė, kuri padeda apsaugoti jūsų sveikatą nuo potencialių pavojų, kylančių dėl maisto kontaminacijos.

Užtikrinkite tinkamą maisto saugojimą. Bakterijos greitai dauginasi kambario temperatūroje, todėl venkite palikti paruoštą maistą neprižiūrimą ilgiau nei 2 valandas. Jei maisto negalite suvartoti iš karto, saugokite jį šaldytuve. Atšildykite užšaldytą maistą šaldytuve, o ne paliekant jį ant stalo, kad sumažintumėte bakterijų dauginimosi riziką. Šie paprasti žingsniai padės išlaikyti maistą saugų ir maistingą.

Kokybiško vandens svarba. Naudokite tik švarų, geriamą vandenį maistui ruošti ir gerti. Jei abejojate vandens kokybe, jį galite išsitirti. Taip pat galite vartoti verdantį vandenį arba jį filtruoti.

Stebėkite maisto galiojimo laiką. Nepamirškite patikrinti maisto produktų galiojimo laiko ir vartoti juos iki nurodytos datos. Išmeskite maistą, kuris atrodo arba kvepia neįprastai.

Įgyvendindami šias paprastas priemones, galime žymiai sumažinti riziką užsikrėsti maistu plintančiomis ligomis ir užtikrinti, kad vartojamas maistas būtų saugus ir sveikas.

Informacijos šaltinis: https://www.who.int/

Kviečiame atnaujinti žinias apie maisto higieną. Šilutės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras organizuoja Privalomuosius higienos įgūdžių mokymus. Daugiau informacijos apie mokymus tel. +370 656 37295.

 

Skip to content