Viešoji konsultacija dėl asmenų su negalia paslaugų ir priemonių poreikio bei informacijos apie galimą gauti pagalbą prieinamumo

KONTEKSTAS

Pagrindinių žmogaus teisių ir laisvių užtikrinimas yra nekvestionuotinas uždavinys tarptautiniame ir nacionaliniame lygmenyje. Tai implikuoja ir žmogaus socialinių teisių, inter alia teisės į darbą, garantavimo būtinybę. Darbas yra viena iš svarbiausių kiekvieno asmens gyvenimo dalių – jis ne tik užtikrina nuolatines pajamas bei finansinę gerovę, bet yra ir labai svarbi asmens socialinės integracijos priemonė, padedanti užmegzti ryšius su platesne visuomene ir kurti tarpasmeninių santykių tinklą. Galimybė įsidarbinti yra ypač aktuali socialiai pažeidžiamoms asmenų grupėms, pavyzdžiui, asmenims su negalia, kadangi, kaip teigia Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (angl. OECD) 2016 m. ataskaita, būtent patiriami sunkumai įsidarbinant yra dominuojanti priežastis, dėl kurios asmenys su negalia dažniausiai jaučia socialinę atskirtį mūsų visuomenėje.

LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) duomenimis, 2019 m. Lietuvoje gyveno 236 tūkst. asmenų su negalia (8 proc. visų šalies gyventojų). Iš jų beveik 158 tūkst. buvo darbingo amžiaus, tačiau dirbo tik 46 tūkst., t.y. vos 29 proc. visų galinčių dirbti asmenų su negalia. 2018 m. Tarptautinės darbo organizacijos (angl. ILO) atliktas tyrimas taip pat atskleidė, jog Lietuvoje egzistuojantis skirtumas tarp asmenų su (21.9 proc.) ir asmenų be negalios (6.1 proc.) nedarbo lygių yra bene didžiausias visoje Europos Sąjungoje (ES). Negalią turinčių asmenų į(si)darbinimo problema yra itin svarbi dar ir todėl, kadangi negalia dažniausiai ir yra įgyjama esant darbingo amžiaus. Tai reiškia, jog darbingo amžiaus asmenys su negalia turi poreikį ne tiek įgyti kvalifikaciją, kiek prisitaikyti prie naujos pakitusios situacijos ir darbo rinkos reikalavimų. Dėl šios priežasties negalią turintiems asmenims ypač aktualiu tampa socialinių paslaugų, tokių kaip pagalba atliekant įsidarbinimo procedūrą, lydimoji pagalba įsidarbinus, asmeninio asistento paslauga ir kt., prieinamumas. Valstybė turi pareigą suteikti kokybiškas socialines paslaugas ir priemones, kurios susijusios tiek tiesiogiai, tiek netiesiogiai su asmenų skatinimu į(si)traukti į darbo rinką ir gebėti pasirūpinti savo asmenine bei šeimos gerove.

Šiandien asmenims su negalia pagalbos ir paslaugų poreikiai nustatomi keliose institucijose ir nenumatytas skirtingų institucijų veiksmų koordinavimas ir keitimasis informacija. 2019 m. Valstybinio audito vertintais atvejais tik 13 proc. asmenų, kuriems Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba (NDNT) teikė rekomendacijas, kreipėsi ir gavo specialiąsias paslaugas ir kitą pagalbą atitinkamose institucijose, o įstaigų interneto svetainių, kuriose asmuo su negalia ir turi pradėti ieškoti informacijos apie paslaugas, prieinamumas tesiekė 3.4 proc. (Valstybės kontrolė, 2020). Tarptautinė patirtis rodo, jog siekiant maksimalaus socialinių paslaugų prieinamumo ir efektyvaus panaudojimo, asmenų su negalia integracijos klausimus būtina spręsti kompleksiškai, bendradarbiaujant valstybinėms institucijoms, darbdaviams, asmenis su negalia ir NVO, tam pasiekti kuriant informacinės sistemas – skaitmeninius įrankius.

TIKSLAS

Viešosios konsultacijos tikslas – sužinoti tikslinės grupės nuomonę apie asmenims su negalia reikalingų paslaugų ir priemonių poreikį bei informacijos apie galimą gauti pagalbą prieinamumą. Surinkta informacija padės identifikuoti priemones poreikių tenkinimo įvairovei ir prieinamumui gerinti ir bus naudojama kuriant skaitmeninį įrankį asmenų su negalia užimtumo darbo rinkoje skatinimui Lietuvoje.

METODAS

Elektroninė apklausa.

KAIP DALYVAUTI

Nuorodą į apklausą rasite čia.

Pristatant apklausos rezultatus bus naudojami tik apibendrinti visų dalyvių atsakymai, taigi garantuojamas apklausos dalyvių pateiktų duomenų konfidencialumas.

Papildoma informacija: ši viešoji konsultacija yra „Kurk Lietuvai“ programos vykdomo projekto „Asmenų su negalia užimtumo darbo rinkoje skatinimas“ dalis. Visą su projektu susijusią informaciją galima rasti čia.

Projekto vadovai: Lauryna Filatovaitė (lauryna.filatovaite@kurklt.lt) ir Gabrielė Taminskaitė (gabriele.taminskaite@kurklt.lt)

Skip to content